Elektricitet i boligen: Må jeg selv udskifte eltavlen?

Hvis du er som de fleste andre, tager du det formentlig for givet, at der er strøm i stikkontakterne. Sådan er det dog ikke, da det er eltavlen, som også kaldes for gruppetavlen, der sikrer, at strømmen kommer ud til stikkontakterne og bliver fordelt i dit hjem. Herunder kan du læse mere om, hvorvidt du selv på udskifte eltavlen eller ej.

Må jeg selv udskifte eltavlen?

Det korte svar er, at du ikke selv må udskifte din eltavle. Du må kun skifte sikringer og teste relæerne, så du skal have fat i en elinstallatør specialiseret i eltavler og gruppetavler på Sjælland eller et andet sted i landet, hvis du ønsker at udskifte eltavlen.

Alt arbejde skal udføres af en autoriseret elinstallatør, som har den rigtige autorisation og uddannelse. Du kan komme alvorligt til skade, hvis du selv udfører el-arbejde, uden du ved, hvordan du gør. Derfor er det altid vigtigt, at du konsulterer dig hos en professionel.

Elinstallationerne – og det inkluderer også eltavlen – skal udføres efter forskrifterne, så installationen er lovlig. Det er den kun, hvis du overlader arbejdet til en professionel, som har erfaring med, hvordan man udskifter og monterer en eltavle.

Placering af eltavle

Eltavlen må ikke bare placeres, hvor du ønsker det. Der er et krav om, at eltavlen skal placeres indenfor i boligen. I mange boliger er eltavlen placeret i et teknikrum eller på væggen i bryggerset eller entréen. Du må gerne placere en ny eltavle i et udhus eller garage, men det er et krav, at det skal være nemt at komme til den.

En eltavle pynter ikke på boligen, og derfor er det ofte en god idé at gemme den væk i et skab eller lignende. Igen er det dog et krav, at der er let adgang til tavlen, så det er nemt både at vedligeholde og betjene den.

Udskiftning af ældre eltavle

Ofte er det en god idé at få udskiftet din eltavle, hvis der er tale om en ældre én af slagsen. Når du får den udskiftet, er du sikker på, at den lever op til nutidens krav. Det kan eksempelvis blive aktuelt, hvis den ikke virker, som den skal, eller hvis du skal have ombygget din bolig.

En gammel eltavle kan desuden godt blive flyttet, men det er vigtigt, at den stadig overholder de regler, som gør sig gældende for den. Vælger du at flytte en eksisterende eltavle, vil den blive betegnet som værende ny, hvorfor den skal leve op til de nutidige regler for eltavler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like
Read More

Skimmelsvamp i soveværelset: Sådan undgår du skimmelsvamp i soveværelset – og sådan kommer du af med det

Skimmelsvamp i soveværelset er en almindelig bekymring for mange boligejere og lejere. Skimmelsvamp er en type svamp, der kan vokse i fugtige områder i dit hjem og kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for dig og din familie. Når skimmelsvampen først har etableret sig i soveværelset, kan det være svært og tidskrævende at fjerne den. Bliv klogere på, hvordan du forebygger og fjerner skimmelsvamp i soveværelset her.
Read More
Read More

Reducér dit energiforbrug: Sådan bruger du mindre elektricitet i hverdagen

Alle kan bruge mindre elektricitet i hverdagen. Det er ikke kun miljøet, der nyder godt af det, men du sparer også penge på din elregning, hvilket betyder, at du har flere penge tilbage til nogle mere spændende ting. Bliv klogere på, hvordan du reducerer dit energiforbrug i hverdagen, herunder.
Read More