Litografi: Hvad er et litografi, og hvordan kan jeg se, om det er ægte?

Er du i tvivl om, hvad et litografi er? I virkeligheden er det både en trykmetode, men også en betegnelse for de kunstværker, som er trykt med denne metode. Litografier er ofte nummererede, og de er trykt af kunstneren selv, hvilket gør dem penge værd. I denne artikel kan du læse mere om, hvad litografier er.

Hvad er litografi?

Litografi er en grafisk teknik, som også går under betegnelsen stentryk eller stentegning. Det er en teknik, hvor trykpladen er en særlig kalksten, og det er dét, som ligger til grund for navnet. De bedste sten til litografier kommer fra stenbruddene omkring Solnhofen i Bayern, og selve navnet stammer fra græsk, da lithos betyder sten.

Litografiet opstod omkring 1700-tallet, da den tyske dramatiker og skuespiller Aloys Senefelder nåede frem til teknikken gennem sine eksperimenter. I starten brugte han metoden til at reproducere teaterplakater, og omkring 100 år efter fik den franske litograf Auguste Clot øjnene op for teknikken, som han begyndte at anvende til kunsttryk.

Det blev en god måde, hvorpå en kunstnere kunne fremstille original kunst, men samtidig gøre det tilgængeligt for et bredere publikum. Selve teknikken bygger på det princip, at fedt skyer vand og omvendt. Den særlige kalkesten, der bliver brugt til litografier, er i stand til at suge og holde på en vis mængde vand og fedt.

Sådan fremstilles et litograf:

  1. Kunstneren maler på stenen med en litografisk tusch.
  2. Dette skal gøres spejlvendt, så det vender rigtigt, når det bliver trykt.
  3. Tuschen indeholder fedt, og dermed bliver stenen fedtholdig, hvor motivet er.
  4. Stenen gennemgår en kemisk proces, hvor den bliver klar til tryk.
  5. Den lægges i trykmaskinen, som kontinuerligt fugtes med vand.
  6. Trykfarven indeholder fedt, og farven ligger sig kun dér, hvor kunstneren har tegnet med en tusch, da vand skyer fedt.

Det er muligt at lave flere oplag, så stenen kan ikke kun bruges én gang. Kunstneren kan blot slibe stenen, indtil den foregående tegning fungerer, hvorefter han kan male et nyt motiv med den litografiske tusch. Sådan fortsætter processen, indtil stenen til sidst er slidt helt ned, så der ikke kan blive tegnet på den igen.

Hvad er et litografi?

Selve betegnelsen ‘litografi’ relaterer sig til trykmetoden, men det er også betegnelsen for de værker, som er trykt med metoden. Ofte vil der være tale om særlige kunstværker, der fungerer som et supplement til originalværkerne. Litografien henvender sig til dig, som ikke ønsker en plakat, men stadig ønsker original kunst på væggene.

Mange kunstnere laver først en skitse, som de efterfølgende tegner op med tusch direkte på kalkstenen. Stregerne kan ikke udviskes eller gøres om, så det handler om at holde tungen lige i munden og ramme plet første gang. Ofte er litografiet derfor også i et begrænset oplæg på eksempelvis 100 eksemplarer.

Det betyder, et et litograf i mange tilfælde er penge værd, selvom det er trykt i flere eksemplarer. Det er dog stadig et originalt værk, og der findes ikke flere, hvilket betyder, at kunstværket også ofte er nummereret, og derfor egner det sig perfekt til dig, der ønsker original kunst, som rent faktisk er noget værd, men som måske ikke ønsker at investere i et maleri.

Hvilket papir anvendes til litografier?

Det papir, der bliver anvendt til litografier og kunsttryk er håndlavet papir, der bliver fremstillet af klude. Disse klude er som regel lavet af hør eller bomuld. Dermed bliver papiret syrefrit, så det tåler lyd, uden at det ændrer farve. Mængden af trykfarve er desuden med til at gøre litografiet modstandsdygtigt, så det holder i lang tid.

I modsætning til en almindelig plakat, som bliver trykt i dét, der kaldes for offset, så er laget af farve omkring otte gange tykkere. Farverne bliver lagt på én af gangen, så kunstneren eksempelvis først tegner den mørke konturfarve. Når den er trykt, sliber kunstneren stenen og klargør den til næste gfarve.

Det er ikke ualmindeligt, at et litografi indeholder op til 20 farver, og det betyder, at kunstneren skal gentage processen lige så mange gange, som der er farver. Det er således et tæt samarbejde mellem kunstneren og litografen, der ender ud i et vellykket litografi – og det er et decideret håndværk, som kræver erfaring samt at tungen holdes lige i munden.

Er litografier noget værd?

Litografier kan sagtens være noget værd, men det er ikke altid tilfældet. Det afhænger nemlig af mange forskellige faktorer, såsom kvaliteten af litografiet, kunstnerens berømmelse, efterspørgslen efter kunstnerens værker, og tilstanden af det specifikke litografi. Generelt set kan velkendte og efterspurgte kunstnere ofte have lavet litografier, der er værdifulde i dag.

Mindre kendte kunstnere vil sjældent have lavet litografier, der er så værdifulde. Det er altid vigtigt at undersøge et specifikt litografi og dets historie, hvis du vil vurdere, hvad det er værdi. Selvom der er tale om en berømt kunstner, er der dog ikke nogen garanti for, at litografiet er noget værd. Du kan altid få det vurderet hos en kunsthandler.

Ofte stillede spørgsmål omkring litografier

Hvad er et litografi?

Et litografi er en teknik til at fremstille trykte værker, typisk plakater eller bogillustrationer, ved hjælp af en flad sten eller metalplade og en speciel oliebaserede blæk. Samtidig er litografi betegnelsen for et kunstværk, som er fremstillet på baggrund af denne teknik.

Hvordan er et litografi lavet?

Et litografi fremstilles ved at tegne eller male på en glat sten eller metalplade med en oliebaserede blæk. Derefter trykkes billedet på papir ved hjælp af en trykpresse. På den måde er det muligt at reproducere det samme værk uden brug af digital print eller lignende teknikker.

Hvad er forskellen mellem et litografi og andre trykte værker?

Forskellen mellem et litografi og andre trykte værker er, at litografier er fremstillet ved hjælp af en unik teknik, hvor en oliebaserede blæk bruges til at tegne på en glat sten eller metalplade. Dette giver litografier en særlig tekstur og dybde, som andre trykte værker ikke har.

Hvor lang tid tager det at lave et litografi?

Tiden det tager at lave et litografi afhænger af størrelsen og kompleksiteten af værket. Men generelt tager det mellem flere dage og uger at fuldføre et enkelt litografi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like
Read More

Istandsættelse: Sådan gør du din bolig klar til salg

Det er vigtigt, at du ordner dit hus, før du sætter det til salg. Det kan hæve prisen, og samtidig vil det give den potentielle køber en bedre idé om, hvordan huset ser ud, end hvis det ikke er sat i stand. Herunder får du en række gode tips til, hvordan du sætter dit hus i stand, så det skaber et godt førstehåndsindtryk til fremvisningen.
Read More
Montering af klikgulv: Hvordan lægger man et klikgulv?
Read More

Lægning af klikgulv: Sådan lægger du et klikgulv i 5 simple trin

Det er vigtigt, at du gør dig umage, når du skal lægge et klikgulv. Selvom alle i princippet kan lægge et klikgulv, handler det i høj grad om holde tungen lige i munden, hvis det skal undgå at blive ujævnt – og det ender det højst sandsynligt med, hvis du ikke gør arbejdet ordentligt. Herunder kan du blive klogere på, hvordan du lægger et klikgulv.
Read More
Read More

Reducér dit energiforbrug: Sådan bruger du mindre elektricitet i hverdagen

Alle kan bruge mindre elektricitet i hverdagen. Det er ikke kun miljøet, der nyder godt af det, men du sparer også penge på din elregning, hvilket betyder, at du har flere penge tilbage til nogle mere spændende ting. Bliv klogere på, hvordan du reducerer dit energiforbrug i hverdagen, herunder.
Read More