Reducér dit energiforbrug: Sådan bruger du mindre elektricitet i hverdagen

Alle kan bruge mindre elektricitet i hverdagen. Det er ikke kun miljøet, der nyder godt af det, men du sparer også penge på din elregning, hvilket betyder, at du har flere penge tilbage til nogle mere spændende ting. Bliv klogere på, hvordan du reducerer dit energiforbrug i hverdagen, herunder.

Det er vigtigt, at du ikke bruger mere elektricitet end højst nødvendigt – og det er faktisk slet ikke så svært, som det måske lyder. Ved at implementere nogle simple tiltag i din hverdag kan du faktisk reducere dit energiforbrug markant. Herunder følger en række tips til, hvordan du gør.

Tilbring mindre tid foran fjernsynet

Det første skridt i retning af at bruge mindre elektricitet er at reducere den tid, du bruger på at se fjernsyn. At se fjernsyn er en af de mest energiforbrugende aktiviteter, som folk laver derhjemme, så det kan være meget gavnligt for din elregning at skære ned på tv-kiggeriet og eksempelvis bruge tiden på cardiotræning. Du bør også slukke for tv’et, når du ikke bruger det.

Nutidens fjernsyn er meget mere effektive end ældre modeller, så hvis du har et gammelt fjernsyn, der bruger meget energi, kan du spare penge på din elregning hver måned ved at opgradere det. Nyere fladskærms-tv bruger mellem 30 og 100 W, afhængigt af størrelse og opløsning, mens LCD-skærme typisk bruger 20 til 50 W. Det betyder, at både dit tv og din computerskærm tilsammen typisk vil bruge mindre energi end et køleskab.

Sluk lyset, når du forlader et rum

Du bør slukke lyset, når du forlader et rum, så hvis du har brug for at få lys i et andet rum, så gå derhen og tænd lyset. Dette kan ikke kun anvendes i hjemmet, men også på kontorer og andre arbejdspladser. Sørg også for, at hver lampe har sin egen afbryder – du må ikke bare trække stikket ud af stikkontakten eller tage ledningerne ud af stikkontakten – det vil øge energiforbruget (Tid).

Belysning bruger ca. 20 % af al husstandsenergi, hvilket betyder, at hvis du slukker lyset, vil det reducere din elregning betydeligt. Derfor bør du forsøge at gøre det til en vane at slukke lyset, når du forlader et rum.

Sluk for dine apparater

Når du har reduceret dine vaner med at se tv og sørget for, at hver lampe har sit eget sted at slukke, bør du overveje at slukke alle andre apparater, som du ikke bruger i øjeblikket.

Det betyder, at din computer, din mikrobølgeovn og dit køleskab bør slukkes, hvis de ikke bruges aktivt. Du kan også gøre det til en vane at slukke dem hver gang, når du har brugt dem, så det bliver automatisk.

Husk også på, at selv om nogle apparater slukkes via deres egne strømbesparende funktioner, vil det kun gavne miljøet at slukke dem selv. Alle disse enheder har standby-funktioner, der forbruger energi, selv om de er “slukket”.

Derudover bør du også slukke for opladere og andre enheder, når de ikke bruges. Opladere slider på batterierne i dine mobiltelefoner og lignende enheder, så det er bedre kun at oplade dem om natten eller mens du er på arbejde.

Udskift til en energibesparende varmekilde

Hvis du er afhængig af elektriske varmekilder, bør du overveje at skifte til andre typer varme. En effektiv måde at sænke din elregning på er ved at installere centralvarme eller få en anden varmekilde, f.eks. en varmepumpe, som forbruger mindre elektricitet.

Elforbruget varierer meget alt efter hvilken type varmeapparat der anvendes. F.eks. bruger en oliefyldt radiator 1 kWh pr. 10 timer, mens en varmelegeme med tvungen luftventilator bruger 4 kWh pr. 10 timer. Derfor kan det være meget fordelagtigt for din elregning, hvis du udskifter ældre radiatorer med nyere modeller, der har mere avancerede energibesparende funktioner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like
Read More

Istandsættelse: Sådan gør du din bolig klar til salg

Det er vigtigt, at du ordner dit hus, før du sætter det til salg. Det kan hæve prisen, og samtidig vil det give den potentielle køber en bedre idé om, hvordan huset ser ud, end hvis det ikke er sat i stand. Herunder får du en række gode tips til, hvordan du sætter dit hus i stand, så det skaber et godt førstehåndsindtryk til fremvisningen.
Read More
Read More

Elektricitet i boligen: Må jeg selv udskifte eltavlen?

Hvis du er som de fleste andre, tager du det formentlig for givet, at der er strøm i stikkontakterne. Sådan er det dog ikke, da det er eltavlen, som også kaldes for gruppetavlen, der sikrer, at strømmen kommer ud til stikkontakterne og bliver fordelt i dit hjem. Herunder kan du læse mere om, hvorvidt du selv på udskifte eltavlen eller ej.
Read More
Read More

Litografi: Hvad er et litografi, og hvordan kan jeg se, om det er ægte?

Er du i tvivl om, hvad et litografi er? I virkeligheden er det både en trykmetode, men også en betegnelse for de kunstværker, som er trykt med denne metode. Litografier er ofte nummererede, og de er trykt af kunstneren selv, hvilket gør dem penge værd. I denne artikel kan du læse mere om, hvad litografier er.
Read More